Duck van Toor Race

Ieder jaar in (meestal) het vierde weekend van september vindt de Duck van Toor Race plaats. Een grote eendenrace die zich voortdoet over de Dommel. Met de Duck van Toor Race wordt er geld opgehaald voor de scouting door middel van de verkoop van Duckloten. Met dat geld kunnen toffe activiteiten plaatsvinden tijdens kampen en weekenden. Het is een groot evenement met verschillende activiteiten in en rondom een grote feesttent.

Om mee te doen adopteer je een eendje welke vervolgens vanaf het Adrianusdal naar het bruggetje van de loonderweg afreist. Als jouw eendje een van de eersten is, maak je kans op super vette prijzen van een van onze sponsoren. De dag zelf is altijd een feestje en super gezellig om te komen kijken! Met verschillende activiteiten voor kinderen, en een hapje en drankje maken wij er altijd een leuke dag van.

Duck van toor race

Houtvester

Wat doe je bij de scouting? Hutten bouwen en fikkie stoken!
Een bekende samenvatting van scouting. Een conclusie die veel te kort door de bocht is, maar waarin zeker een kern van waarheid zit.
Want wat is er nou leuker dan met je medescouts rond het kampvuur zitten en broodjes bakken, BBQ’en of samen kletsen. Maar dat hout voor het knisperende vuur moet ergens vandaan komen. Op de blokhut maar zeker ook op kamp, in Nederland, of ver daarbuiten.

De hakbijl, de grote broer van het zakmes, is daar een goed stuk gereedschap voor. Maar met grote macht hoort ook een grote verantwoordelijkheid.

Om die reden vertrouwen we alleen scouts een bijl toe die herhaaldelijk hebben laten zien dat zij veilig, verstandig en met een hart voor de natuur om kunnen gaan met die verantwoordelijkheid.

Scouts vanaf 12 jaar oud mogen laten zien dat de leiding hen, zonder zorgen, veilig het bos in kan sturen. Zij krijgen die kans eens per jaar tijdens houtvesterkamp (gelijktijdig met het winterkamp). Vijf dagen lang vol intensieve begeleiding met oog voor veiligheid, theorie en kennis over de natuur. Maar bovenal praktijk, want die eerste reus van 12 meter moet om… Van òòònderen!!

Als de aspirant-houtvesters de vele toetsen met een voldoende afronden ontvangen zij hun felbegeerde houtvesterinsigne. Het bewijs dat zij hun verdere scoutingtijd hout mogen hakken! En de beste houtvester van het jaar zal zijn of haar naam, naast die van ruim 30 voorgangers, vereeuwigd zien op het gouden bijltje!

Survivalkamp

Om het jaar vindt er een survivalkamp plaats bij onze scouting. Om precies te zijn elk oneven jaar. Natuurlijk balen dat je niet elk jaar mee kan op zo’n stoer kamp, maar gelukkig is er op de even jaren dan nog het ’trapper-zwerverkamp’.

Waar het survivalkamp haar oorsprong vindt, blijkt een raadselachtig mysterie. Verschillende veteranen binnen de scouting zijn benaderd, maar ze moesten ons allemaal het antwoord schuldig blijven. Dus laten we het vooral zo houden. Dat is misschien wel de charme van ons survivalkamp. Geen naslagwerk, geen draaiboeken.

Het kamp draait in het bijzonder om plezier in de buitenlucht. Er zullen verschillende scoutingtechnieken nodig zijn om het kamp tot een goed einde te brengen, maar hier ligt niet de nadruk op. Nee, het gaat om rouwdouwen en sterke verhalen bij het kampvuur. En we doen van alles wat als brandstof zal dienen voor nog meer sterke verhalen rond dat kampvuur.

Hieronder een kleine indruk van het kamp in 2023. De deelgenoten hebben alleen een tijd en locatie gekregen om te verzamelen met alles wat op de paklijst stond. Bij het samenkomen blijkt er geen organisatie aanwezig te zijn. Aleen een doos. In deze doos zit alles om het kampterrein te bereiken. DVD’s met cryptische omschrijvingen, een padel, noem maar op. Uiteindelijk heeft iedereen het kampterrein weten te bereiken. De één was misschien wat nat geworden tijdens de overtocht met de rubberboot die ze op centraal station van Maastricht uit de kluis hebben bemachtigd. Maar dat mag de pret niet drukken.

Het kampterrein ligt blijkbaar in de Duitse Eifel. Dat is een flinke route geweest. Natuurlijk is er tijdens het kamp ook een prachtige tocht gelopen door de heuvels van dit gebied. Gelukkig zijn er niet al te veel blaren gelopen.

Op de laatste dag worden verschillende outdoor technieken getest tijdens de zoektocht naar een mysterieus wezen in de heuvels. Aan de oevers van de rivier strijden verschillende groepen om als eerste erachter te komen waar dit ‘monster’ zich bevindt.

Lang verhaal kort. Lijkt zo’n episch kamp je wel wat? Ben je 14 tot en met 21 jaar? En wil je ook sterke verhalen voor bij het kampvuur? Meld je dan aan wanneer de inschrijving weer opent!

Overvliegen

We merkten dat steeds meer kinderen het lastig vonden om naar een nieuwe speltak te gaan. Daarom hebben wij besloten, als groep, om het overvliegen als een groot geheel op te pakken. We hebben een promo groep gemaakt. Deze groep regelt de kinderfeestjes en het overvliegen. We wilden er voor zorgen dat het overvliegen een moment zou zijn waar de kinderen naar uit kijken. Dit door een vette activiteit te bedenken hoe de kinderen daadwerkelijk ook gaan overvliegen. Ook vonden wij het belangrijk dat alle speltakken samen kwamen zodat het wat laagdrempeliger werd voor de kinderen die het lastig vinden om naar een nieuwe speltak te gaan. Omdat alle jeugdleden er die dag zijn kunnen ze elkaar nog gemakkelijk opzoeken en er met z’n allen een leuke dag van maken.

Er zijn inmiddels verschillende gezamenlijke overvlieg momenten geweest. De kinderen zijn letterlijk overgevlogen. Door middel van een kabelbaan waar de kinderen aan mochten hangen, zwierde ze van de ene speltak naar de nieuwe speltak. Ze namen afscheid van hun vorige groep en werden leuk ontvangen door hun nieuwe groep. We merkten dat de kinderen het erg leuk vonden en elkaar ook aanmoedigde. Ook hebben we de kabelbaan al verschillende keren gebruikt. Daarom besloten we afgelopen keer om een nieuwe vette activiteit neer te zetten. Maak kennis met de stormbaan op het springkussen waar ze nu ook met z’n alle van af konden gaan glijden. Zo naar de nieuwe groep toe.

Ook hierna, volgde weer een leuke gezamenlijke ochtend met gave spelletjes en ook tijd voor wat lekkers! Dick van Toor vind het belangrijk om de leden die we hebben in stand te houden en willen graag vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen om eens een kijkje te nemen op de scouting. Wie weet kom je er ook bij en vlieg je ook nog eens ooit over naar de volgende groep!! Wie weet wat we dan weer in petto hebben om de kinderen te laten “vliegen”..

Bever-doe-dag

Bever-doe-dag is 1x in het jaar meestal eind mei begin juni. Bij deze dag komen alle bevers van de regio bij elkaar. Waar we elk jaar verzamelen is verschillend het is elke keer een andere blokhut in de regio.

Tijdens deze dag gaan ze stuiter (personage van de bevers) helpen met zijn ‘probleem’ dit doen ze doormiddel van verschillende spelletjes. De bevers worden in kleine groepjes verdeeld (wel van de eigen scoutinggroep) en gaan ze zelf over het terrein heen.
De stafleden van alle verschillende groepen leiden alle spelletjes. De bevers doen dus alle spelletjes bij een staflid van een bevergroep.

Aan het begin en eind van deze dag zit een klein toneelstukje, hier wordt stuiter zijn probleem bekent gemaakt en aan het einde wordt het samen met alle bevers opgelost.

Bever-doe-dag is altijd van 10.00 tot 14.00, de kinderen krijgen vanuit de organisatie wat te eten en aan het eind nog een zakje chips en een mooie badge.

RSW

De Regionale Scoutingwedstrijden (RSW) zijn jaarlijkse regionale wedstrijden voor Scouts in de leeftijd van 11 tot en met 14 jaar. Uiteindelijk wordt na het weekend duidelijk wie de beste zijn en zij krijgen een ticket voor de Landelijke Scoutingwedstrijden (LSW).

Je wordt beoordeeld op verschillende technieken en vaardigheden; zoals tochtlopen, tentopzetten, pionieren, creatief, etc. Buiten serieuze opdrachten is er natuurlijk ook genoeg tijd om plezier te maken met je eigen team en de andere teams die meedoen! Leuk om te zien hoe andere scoutinggroepen het aanpakken!

RoSherTo

Tijdens het RoSherTo weekend gaan wij met SheRows uit de regio op weekend, hier worden de SheRows getest op hun scouting skills, zoals tocht lopen, tenten opzetten en vuur stoken! De SheRows leggen contact met andere scoutinggroepen en strijden tegen elkaar om het beste groepje te zijn.

Handel

Al meerdere eeuwen vertrekt op zaterdagochtend in het voorlaatste volle weekend in juni, klokslag 06.00 uur, een processie van Valkenswaard naar Handel; een 40 kilometer lange voettocht naar het Mariabedevaartsoord, Onze Lieve Vrouw van Handel. Waarna op zondag weer terug gelopen wordt.

De Handelse processie, zoals deze bedevaart in de volksmond wordt genoemd, bestaat uit een lange stoet pelgrims gevolgd door een 30-tal paarden met huifkarren die, ondersteund door een harmonie, als een kleurrijk lint door het mooie Brabantse landschap trekt.

Uiteraard loopt ook Dick van Toor mee met deze processie (behalve de Bevers). De Welpen mogen op zondag mee terug lopen met de groep. We hopen dat er ieder jaar weer veel wandelaars meegaan, zodat we er een mooi wandelweekend van kunnen maken.

iScout

iScout is een online event waarbij scoutinggroepen van over de hele wereld de strijd aan gaan om de meeste Reispunten te bemachtigen. Tijdens het spel worden er zoek- en doe-opdrachten uitgevoerd. Met het uitvoeren van de doe-opdrachten verdient het team reiscredits. De reiscredits zijn vervolgens nodig om zoekopdrachten te krijgen. De scoutinggroep die de meeste zoekopdrachten weet te beantwoorden wint!

De doe-opdrachten vergen je creativiteit om gekke en absurde activiteiten uit te voeren. Van het omtoveren van een bushokje tot thuisbioscoop, tot het maken van een bowlingbaan in de supermarkt met komkommers en watermeloenen. De zoekopdrachten testen je Google skills om plekken op de wereld te vinden aan de hand van cryptische omschrijvingen. Van het traceren van locaties in videoclips tot het zoeken naar coördinaten van meteorietinslagen.

Een aantal maanden voordat iScout begint zal er een inschrijflijst worden opgehangen in het stafkwartier. Alle SheRow leden of ouder zijn welkom om mee te doen.

iScout wordt iedere jaar begin maart gehouden. Voor inspiratie van de opdrachten van voorgaande jaren klik dan op de onderstaande knop.

iScout

MultiCul(t)inair

Het MultiCul(t)inair is een twee jaarlijks evenement wat in het leven is geroepen om de toenmalig nieuwe keukens te vieren. In de tegenwoordige tijd is dit een evenement gevuld met entertainment, ambiance en eten dat met passie gemaakt wordt.

Tijdens het MultiCul(t)inair is het mogelijk om onder het genot van een drankje en muziek kleine hapjes te versnaperen wat overeenkomt met een bepaald land.

De hapjes worden bereid door gastronomen die iets te maken hebben met het land.
Tevens is er voor de kinderen een speciaal kinder arrangement en kunnen de kinderen genieten van verschillende activiteiten.
Dus voor ieder wat wils.

Gastronomen Helpende handjes kaartverkoop

Kinderfeestje

Kom jij op ons kinderfeestje?

Wij organiseren bij Dick van Toor twee keer per jaar een heus scouting kinderfeest! Dit is een dag waarop alle kinderen tussen de 4 en 10 jaar uit Valkenswaard en omstreken een keertje mee kunnen kijken bij onze scouting. We doen leuke spelletjes en laten je kennis maken met onze groep.

Vind je het nou echt heel leuk? Dan kun je daarna 3x gratis mee komen kijken en wie weet wordt je wel lid.

We zien jullie dan!

Kinderfeestje

Bush Adventure Trail

Bush Adventure Trail
Ben je in de herfstvakantie van 2024 tussen 12,5 en 16 jaar oud, dan kun je meedoen met de Bush Adventure Trail. Dit avontuurlijke kamp vindt om het jaar plaats in de herfstvakantie. Je gaat samen met je maatje op pad en kunt hierbij 3 specialisatie insignes behalen.

Voor het insigne Bushcrafter ga je laten zien dat je weet hoe je moet overleven in de natuur. Je leert bijvoorbeeld dierensporen en eetbare planten herkennen, hoe je veilig kampvuur stookt of hoe je een goede slaapplaats maakt.

Bij het insigne Avonturier leer je hoe je voorbereid op een avontuurlijke (wandel)tocht kunt gaan. Wat neem je mee, hoe stop je dat zo handig mogelijk in je rugzak en hoe redt je jezelf als je in een onbekend gebied loopt.
Tot slot ga je aan de slag voor het insigne Routetechnieken. De naam zegt het al: je gaat allerlei verschillende routetechnieken oefenen en hier natuurlijk ook meerdere uitdagende tochten mee lopen.

Het kamp vindt plaats in de omgeving van Valkenswaard. We zullen rondtrekken en elke dag weer andere technieken centraal hebben staan. Een aantal weken voor het kamp organiseren we een verplicht instructieweekend, zodat je goed voorbereid aan het kamp kunt beginnen.

Wanneer is de Bush Adventure Trail?
Het kamp vind plaats in de herfstvakantie, van vrijdagavond 18 oktober 2024 19:00 uur tot woensdag 23 oktober 2024 12:00 uur. Het verplichte instructieweekend is van vrijdag 4 oktober 2024 19:00 tot zondag 6 oktober 2024 12:00 uur.

Waarom doe je mee?
• Dit is één van de mooiste kampen die je als scout meemaakt, je kunt dit gerust navragen bij je voorgangers of stafleden.
• Je kunt er drie grote insignes mee behalen.
• Je maakt mooie avonturen mee tijdens de hike.
• Het kamp vindt slechts om het jaar plaats, dus je hebt maar beperkte kans op deelname.

Aanmelden

NK Spijkerslaan

Het Duck van Toor Race team bedacht dat het zonde was om zo een grote feesttent alleen op zondag te kunnen laten pronken. De zaterdag voor de jaarlijkse Duck van Toor race vindt daarom sinds 2022 het NK Spijkerslaan plaats. Bij dit nationaal kampioenschap wordt er gestreden om die eerste plek. Het is een jaarlijks evenement waar je ieder jaar opnieuw kan proberen. Dus is het vorig jaar niet gelukt? Zien we je gewoon dit jaar weer!

Een spel dat al jaren op de scouting wordt gespeeld, in een competitief jasje gestoken. 2 teams, 6 spelers, 6 spijkers, 1 hamer en 1 blok hout. Het team waarvan de spijker het langst zijn kop boven hout weet te houden wint en gaat door naar de volgende ronde. In de finale wordt bepaald welk team zich de winnaar van het Nederlands kampioenschap Spijkerslaan mag noemen. Het evenement bijwonen kan natuurlijk, als toeschouwer maar ook als deelnemer.

Aanmelden